woensdag, mei 11, 2005


to come..

Zwanet & Olaf op de fiets

Binnenkort zal onze grote droom eindelijk werkelijkheid worden: Zwanet & Olaf op de fiets de wereld rond! Een lang gekoesterde wens gaan we eindelijk vervullen.

Mede door Inge en Jeroen, die wij in juni 2004 hebben ontmoet tijdens onze fietsreis in Noorwegen en hun fietsreis van de Noordkaap in Noorwegen naar de Zuidkaap in Zuid-Afrika, zijn de eerste plannen ontstaan.

Na deze reis hebben we alles eens op een rijtje gezet wat een reis van deze omvang zou inhouden en uiteindelijk hebben we eind 2004 de knoop definitief doorgehakt.

Waarom op de fiets?

Omdat dit naar ons inzicht de beste manier is om een land qua natuur, cultuur en haar bevolking het beste te leren kennen. Op de fiets beleef je alles veel intenser en voor Hollanders is dit de manier om te reizen, toch?

Waarheen op de fiets?

We gaan fietsen in de landen die al een lange tijd op ons verlanglijstje staan. Want waarom wachten tot we 65 jaar zijn (misschien is het tegen die tijd wel 70 jaar dat je pas met pensioen kunt).

Hopen dat we nog goede knieën, laat staan nog een goede conditie hebben om iets te ondernemen, hebben we besloten om nu onze tassen te pakken en de kettingen te smeren.

We starten eind juni 2005 vanuit ons huis in Wapserveen en gaan via België naar Noord Frankrijk. In Calais nemen wij de boot naar Dover om langs de zuidkust van Engeland richting Land’s end te fietsen. Tussendoor willen we nog even de Kanaaleilanden (Jersey en Guernsey) mee pikken. Dan is de planning om met de boot van Zuid-West Engeland naar Cork in Ierland te varen om hier een rondje richting Dublin te fietsen.

In Dublin pakken we eind augustus de vlucht naar Vancouver om langs de Canadese/Amerikaanse grens richting de Rocky Mountains te fietsen. Daarna gaan we in zuidelijke richting door de staten, Montana, Wyoming, Utah, Nevada en California van de USA. Wij zullen ondermeer diverse National Parks als Yellowstone, Monument Valley, Great Canyon, Death Valley en Yosemite aandoen om zo uit te komen in San Fransisco.

Vanuit San Fransisco willen we begin december oversteken naar Zuid-Amerika. De planning is om een groot gedeelte van Chili en Argentinië (o.a. Atacama woestijn, Altiplano, Patagonië en Vuurland) te zien en daarna een bezoek te brengen aan Paaseiland. Middels een tussenstop op Tahiti (even uitrusten onder de palmbomen) maken we eind februari 2006 de oversteek naar Down Under Australië. We zullen zeker Tasmanië aandoen en eventueel van Melbourne naar Sydney fietsen. Maar de planning is, zoals eigenlijk de gehele reis, niet definitief en dus kan er nog wel wat gewijzigd worden. In ieder geval gaan we in juni 2006 een aantal weken wintersporten in Nieuw Zeeland en onze kiwi-vrienden in Auckland opzoeken.

Het slot van onze fietsreis zal zijn: via Rome door Zwitserland, Liechtenstein, Vogezen, Luxemburg en Duitsland om zo de grensovergang Venebrugge (DL-NL) over te steken naar onze dorpen van herkomst Hardenberg en Gramsbergen. Daar zullen wij begin september 2006 weer alle familie en vrienden in onze armen sluiten tijdens het slot van de Gramsberger feestweek (2 september).

En uiteindelijk zullen we onze reis en cirkel rond de wereld afsluiten met de moordende eindrit Gramsbergen/Wapserveen (wel 56 km).

Al met al is de bedoeling ca. 20.000 km te fietsen in ruim 14 maanden.

Mocht je na de intro geïnteresseerd zijn, kijk dan verder op deze site om onze avonturen te lezen en van de foto’s te genieten.

Wij zijn ook erg benieuwd naar de situatie thuis in Nederland, dus kom op klim in de computer en mail ons! Schroom niet om iets van je te laten horen, je doet ons er een heel groot plezier mee!. Ons mailadres is

Je kan ook een reactie geven in een ‘comment’s’ onder een van de posts.

Veel leesplezier!

Zwanet en Olaf

web stats analysis