17. Australië (deel 1)

De paasdagen hebben we doorgebracht in Marvellous Melbourne. Een echte uitgaansstad waar het barst van de hotels, restaurants (meer dan 400), eetcafés en pubs en bekend staat om de vele evenementen. We werden verwelkomd ’s ochtends vroeg in het spitsuur met een mooi aangelegd fietspad vanaf de ferry (tasmanie) naar hartje Melbourne. We fietsten super relaxt, ver weg van al het drukke stadsverkeer, naar Down Town. We genoten volop van alle mensen strak in pak op weg naar hun werk. De meeste snelwandelend, hardlopend, per step, op de skateboard of zoals we het liefst zien: op de fiets. Melbourne is de fietsstad van Australië en dat is te merken aan alles: meer dan 1.000 km aan fietspaden, met name in de binnenstad; er wordt weer rekening met je gehouden, je krijgt bijna overal voorrang; de vele fietswinkels; en het beste van alles: Melbourne is zo goed als vlak!
We namen alle tijd voor het uitzoeken van een goede budget hotel, want er moest een nieuwe bril en camera aangeschaft worden en met name de bril daar moest op gewacht worden.
In plaats van eieren eten met Pasen, aten we onze buikjes vol met Japanse sushi, Maleisische noodles, Thaise curry, Indiase tandoori en Chinese loempia’s. De Libanese kebab zorgde ervoor dat we nog net geen spleetogen kregen. Het was weer eens wat anders dan de gebruikelijke spaghetti, macaroni en rijst. En voor de afwisseling pakten we weer eens een bioscoop (‘The Inside Man’).
Op paasmaandag verlieten we Melbourne zonder iets opgesnoven te hebben van de Aboriginal cultuur en kunst (de oorspronkelijke bewoners van Australië). Ach... de Aboriginal kunst is ook net het Staphorster stipwerk, alleen de kleuren en producten zijn anders. Schildert een Aboriginal voornamelijk zijn didgeridoo en boemerang bruin met wit, grijs en zwart stipwerk; de Staphorster verft de melkbus, keukenrol- of koffiefilterhouder of zelfs de opoefiets zwart met rood, blauw, geel, groen en witte stippen. We vroegen ons af of een Staphorster boer de kunst heeft afgekeken in Australië of dat een Aboriginal zich in Staphorst het stipwerk eigen heeft gemaakt. Dat laatste lijkt ons onwaarschijnlijk. Alhoewel beide stipwerken hun charme hebben.
De trein bracht ons naar Warrnambool: het beginpunt van de beroemde Great Ocean Road. Met een flinke Zuidwester storm in de rug fietsten we de 400 km over glooiende heuvels langs de prachtige kalkstenen kust en kliffen van Zuid Victoria. We fietsten langs prachtige rotsformaties: Bay of Islands, The Arch, London Bridge, Loch Ard Gorge en de meest bekende: de Twelf Apostels.
We vervolgden de kustroute door South Gippsland. Het weer bleef onstabiel. We hebben zelfs dagen gehad waarbij het meer dan 48 uur achtereen onafgebroken regende. De motivatie om dan op de fiets te stappen was op dat moment uiteraard een stuk minder. Als Olaf op een zaterdagmiddag net na sluitingstijd van de fietsenwinkel zijn trapper finaal er aftrapt, bleven we dan ook maar hangen in Foster vlakbij Wilson Promontory National Park. Een dorpje zo groot als Wapserveen, maar dan naast alleen een kroeg ook een kapper (werd ook weer eens tijd), kledingzaken, slagerijen, bakker en goed gevulde supermarkten. Het Nationaal Park slaan we over, want wat valt er te zien als het met bakken tegelijk uit de lucht komt vallen. We bleven optimistisch door onder andere te barbecuen. De slager verklaarde ons voor gek, maar onder een droge shelter is alles mogelijk.
Naast het wild leven is Australië ook rijk aan vogels. Het lijkt soms net een volière vol met kaketoes, kea’s, papegaaien, ara’s, parkieten en als het slecht weer is zie je zelfs een gele kanarie over de weg vliegen (Ollie in z’n regenjas).
Vanaf 25 april, het nationaal dodenherdenkingdag: ANZAC day (Australian New Zealand Armee Corps, waarbij met name in de Eerste Wereldoorlog vele doden zijn gevallen: 60.000 van de 300.000 vrijwilligers!) begon het weer, ondanks de slechte weersvoorspellingen, weer wat op te klaren. Het was druk op de weg want heel Australië had deze dag vrij en maakten er een extra lang weekend van.
Omdat we Melbourne al gezien hadden, omzeilden we deze stad door met een ferry naar Mornington Peninsula en Philip Island te varen. Waarna we de kustroute verder op pikten richting Sydney. Onderweg passeerde een fanatieke fietser ons, die na een babbeltje ons de tips meegaf dat er de laatste twee jaren veel oude spoorlijnen zijn omgetoverd tot een fietspad. We pakten de volgende dag gelijk een Rail Trail. Het was een mooi alternatief om zo de drukke Princess Highway te vermijden en een bijkomend voordeel was dat een spoorweg nooit meer dan 2% stijgt.
Ook de dagen er na, kwamen we er enkele tegen, waarbij het soms ook bikkelen was. Door omgevallen bomen moesten we vaak de bagage van de fietsen halen om zo alles er over heen te slepen. En de gravel/grind op het pad was soms zo dik dat de banden er in weg zakten of slipten, waardoor we al lopend de fiets omhoog moesten duwen.
Het landschap waar we de laatste dagen doorheen fietsten had veel weg van Nederland. Veel koeien, schapen, akkerbouw, meren, zee, strand, duinen en redelijk vlak. Alleen van de bergen in de verte kon je opmaken dat het geen Friesland met haar eilanden was.
Of we verder via de kust richting Groningen kunnen fietsen horen jullie vanuit Sydney!
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home